De miscel.lànies i homenatges.

Des de temps remots, la idea de la mort sembla concentrar-se en una època concreta, seguint un criteri segurament basat en l’observació dels cicles de la natura, els cicles marcats pel contrast de fred i calor, de llum i ombra.
Sembla ser que la Nit de Difunts que celebrem, té reminiscències celtes. En la seva mitologia, parlen del temps de Samhain, uns dies on s’obria l’etapa de foscor entre els dos períodes de l’any: el de la llum i el de l’ombra. Una nit on el món dels vius i el món dels morts quedava unit per unes portes obertes que permetien el pas de les ànimes al món dels humans.

“La noche de difuntos me despertó a no sé qué hora el doble de las campanas; su tañido monótono y eterno me trajo a las mientes esta tradición que oí hace poco en Soria.
Intenté dormir de nuevo; ¡imposible! Una vez aguijoneada, la imaginación es un caballo que se desboca y al que no sirve tirarle de la rienda.”

No deuria tenir ni onze anys quan vaig escoltar per primer cop aquest començament. El títol suggerent El monte de las ánimas em va fer recordar el nom de l’autor, quan a casa, vaig veure que el pare tenia les Obras completas. Bécquer de l’editorial Ferma. Un llibre petit i gruixut que vaig agafar buscant el relat i vaig llegir-lo sencer, com si m’anés la vida.
Sempre que arriba Tots Sants, hi penso. Penso en la Beatriu i l’Alonso i la seva història, en aquells paratges i en tot de sons cèltics que acompanyen el pas dels difunts que volen tornar a casa. I penso que no ens cal res més, que no cal anar més lluny per buscar la festa dels morts.

Video del Youtube de Loreena McKennitt, amb la música de Samhain Night.

Text complet del relat El monte de las ánimas de Gustavo Adolfo Bécquer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: